Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Ayurveda
Ayurveda

Home - Profile - Archives

Cellen wisselen genetische informatie uit

Posted on 9/3/2010 at 21:28 - Post Comment

 

Vandaag 9 maart 2010, las ik dit berichtje in Medisch Contact. In de ayurveda is al heel lang bekend dat cellen informatie uitwisselen via een fijn vertakt netwerk de Nadis. Volgens de oude zieners bestaat een lichaam uit 72.000 miniscule kanaaltjes het netwerk van de Nadis of Srotas. Het is ook het netwerk waar de levensadem doorheen ademt.

 

Cellen wisselen genetische informatie uit

Cellen kunnen op een veel ingenieuzere manier met elkaar communiceren dan eerder werd gedacht. Dat gebeurd door het uitwisselen van pakketjes genetische informatie via kleine blaasjes, ‘exosomen’ genaamd.

Deze belangrijke ontdekking werd gedaan door onderzoekers van VU medisch centrum. Het artikel over het onderzoek is maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS

 

Ziekte van Pfeiffer
De onderzoekers kwamen tot deze ontdekking door het bloed van patiënten met een verminderde afweer te onderzoeken op het Epstein Barr virus (EBV). Dit virus is bekend als veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer, maar is ook betrokken bij het ontstaan van diverse vormen van kanker.

 

Verstoorde afweer
EBV zit bij elk mens in een klein deel van de bloedcellen opgeslagen, maar wordt pas actief bij mensen met een verstoorde afweer. In de geïnfecteerde cel maakt EBV wel 40 verschillende microRNAs, waarvan gedacht werd dat ze alleen binnen in de cel functioneren. Nu blijkt dat deze virale microRNAs geëxporteerd worden en ook in niet-geïnfecteerde bloedcellen van patiënten terecht komen. Dit is het eerste bewijs in mensen dat cellen genetisch materiaal met elkaar kunnen uitwisselen.

 

Kanker
Deze ontdekking is van groot belang omdat veel ziekteprocessen zoals kanker ontstaan doordat cellen niet meer goed met elkaar communiceren. Voor de diagnostiek en behandeling van diverse ziekten is het van groot belang om te weten hoe normale cellen met elkaar communiceren en hoe bijvoorbeeld tumorcellen omringende cellen ‘infecteren’ met een kwaadaardige genetische boodschap.

Bron: VU medisch centrum

 


Last Page :: Next Page