Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Ayurveda
Ayurveda

Home - Profile - Archives

Geuren vertellen of het lichaam kanker heeft.

Posted on 28/6/2008 at 12:11 - Post Comment

Vandaag las ik een opmerkerlijk artikel in het 'News Medical.Net' over honden die getraind zijn om kanker te ruiken bij mensen. Het viel me op omdat in Ayurveda de geur een belangrijk meetinstrument is voor de arts of therapeut om te onderzoeken of iemand een ziekte onder de leden heeft. Zo ruikt de adem van een suikerpatient naar aceton wanneer de patient niet goed ingesteld is. De lucht van een onsteking zoals bijvoorbeeld een tandwortelonsteking is wel bekend bij de tandarts. Echter de lucht van inwendige ziekten zoals tumoren en in dit geval baarmoederkanker is moeilijker voor de mens om te ruiken.

 

Honden kunnen dat veel beter.

De reukzin van honden is veel beter ontwikkeld dan bij de mens. In de eerste plaats komt dit door het grotere aantal reukcellen. Globaal geldt dat hoe langer de snuit is, des te beter het reukvermogen. Tussen de verschillende honderassen bestaan dan ook aanzienlijke verschillen op dit punt. De mens heeft ongeveer 10 cm² reukepitheel, de hond daarentegen gemiddeld 100 cm², maar dat varieert tussen 30 cm² bij een Franse buldog en 169 cm² bij een Duitse herder.

De kwaliteit van de reukzin wordt echter ook door andere factoren bepaald, want metingen hebben aangetoond dat het reukvermogen van een hond rond één miljoen keer beter is dan dat van de mens. Daarbij speelt dat honden met korte inspiraties rond 300 keer per minuut kunnen ademen, zodat er steeds nieuwe aanvoer van verse lucht is. Het belangrijkste onderdeel van het reukvermogen vormen echter de hersenen.

In de hersenen worden de binnenkomende signalen verwerkt. Het is aangetoond, dat honden 'stereo' kunnen ruiken. De hond voelt dus of een geur van rechts of van links komt. Op deze manier kan hij de richting van een geurspoor beoordelen. De reukhersenen zijn in vergelijking met de mens ook veel groter. Bij de hond nemen ze tien procent van de hersenen in beslag tegen één procent bij de mens. Honden kunnen bovendien geuren ook via het Orgaan van Jacobson waarnemen.

 

Onderzoekers uit Zweden hebben honden getraind die de geur van verschillende soorten baarmoederkanker kunnen onderscheiden. De honden in het onderzoek kunnen baarmoederkanker ruiken.
De honden kunnen niet alleen de aanwezigheid van een tumor ruiken. Ook kunnen ze verschillende typen kanker aanwijzen en onderscheid maken in de ernst van de aandoening.
Blijkbaar ruikt baarmoederkanker voor honden anders dan een andere soort gynaecologische aandoening, zoals baarmoederhalskanker of baarmoederslijmvlies-kanker.

De honden werden getraind door trainers van de Working Dog Clubs uit Zweden en Hongarije. Zij werkten nauw samen met de wetenschappers van het Universitair ziekenhuis in Göteborg. De wetenschappers zien voorlopig niet gebeuren dat honden hun intrede zullen doen in de dokterspraktijk. De omstandigheden daar zijn niet optimaal, honden kunnen afgeleid raken. Wel willen ze met de honden meer onderzoek doen naar de geuren van ziekten.

Een interessante optie lijkt me.

 


Last Page :: Next Page