Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Ayurveda
Ayurveda

Home - Profile - Archives

Foliumzuur

Posted on 13/2/2008 at 12:44 - Post Comment

De laatste tijd is foliumzuur verschillende keren in het nieuws geweest. Hierover ben ik al diverse malen gebeld. Via deze weblog geef ik hier antwoord op.

 

Wanneer je voldoende fruit en verse groente eet krijg je dagelijks genoeg foliumzuur binnen.  Foliumzuur is vitamine B11. Je lichaam heeft deze vitamine nodig om gezond te blijven. Vitamine foliumzuur zit in veel voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in verse groenten, fruit, aardappelen, volkoren producten en zuivel. In het onderstaand staatje kunt u de hoeveelheden foliumzuur in microgrammen zien en in welk voedingsmiddel dit zit.

 

Voedingsmiddel

Gehalte foliumzuur (in microgrammen) per 100 gram

Hoeveel microgram zit er in?

Spinazie

83

1 grote eetlepel: 42

Broccoli

65

1 grote eetlepel: 33

Tuinbonen

150

1 grote eetlepel: 75

Aardbeien

65

1 schaaltje: 65

Sinaasappelsap

20

1 glas: 20

Aardappelen

circa 10

1 grote eetlepel: 5

Brood (wit/bruin)

circa 25

1 snee: 10

Volkorenbrood

circa 40

1 snee: 14

Hollandse kaas

circa 10

per plak: 2

Leverworst

207

1 portie broodbeleg: 30

Wanneer je zwanger bent stijgt de vraag naar foliumzuur met zo'n 50 %. Je hebt dus 2 tot 2 1/2 keer zoveel foliumzuur nodig. Dan is het dus raadzaam om dagelijks een tablet in te nemen zodat je foliumzuurgehalte voldoende is. Een volwassen mens heeft gemiddeld 200 microgram foliumzuur nodig per dag. Bij zwangeren is dit 400 tot 500 microgram.

 

In sommige landen wordt extra foliumzuur toegevoegd aan voedingsmiddelen. Het wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan brood en andere graanproducten. In ongeveer 40 landen is het zelfs verplicht, bijvoorbeeld in Amerika en Canada. Je noemt dit ook wel ‘verrijking van voedsel’ met foliumzuur.

Het is verplicht in de 40 landen omdat men daar denkt dat foliumzuur mensen beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten.

In Nederland wordt foliumzuur niet verplicht toegevoegd aan brood en andere graanproducten. Hier moeten vrouwen die zwanger willen worden zelf extra foliumzuur slikken. Er zijn in Nederland wel verrijkt voedsel te koop. Kellogg’s voegt bijvoorbeeld foliumzuur toe aan ontbijtgranen.

 

Hieronder volgen wat onderzoeken naar foliumzuur:

 

11-02-2008 - Bacterie op meloensap maakt foliumzuur

 
Het laatste woord over foliumzuur is nog niet gezegd. Bij alles is echter de wijze raad geboden. Eet gevarieerd, met mate en met plezier. Neem de tijd en vermijd drukke gesprekken tijdens het eten. Alleen zo kunt u recht doen aan uw voeding.
 
Cor Peters
13-02-08

Last Page :: Next Page